Chřestýší jed zachraňuje

22.4.2018
Citace:
Clara Pérez-Peinado et al., Mechanisms of bacterial membrane permeabilization by crotalicidin (Ctn) and its fragment Ctn(15–34), antimicrobial peptides from rattlesnake venom, The Journal of Biological Chemistry 293, 1536-1549, doi: 10.1074/jbc.RA117.000125
Zdroj
Detail hlavy chřestýše brazilského (Wikimedia Commons).

Jed chřestýše brazilského (Crotalus durissus, angl. South American rattlesnake) obsahuje bílkovinu anglicky zvanou Crotalicidin, zkráceně Ctn, která vykazuje baktericidní, fungicidní a protinádorové účinky. Důležité je, že bakterie hubí i pouhý zlomek molekuly Ctn, označovaný Ctn(15–34). Vůči naši buňkám je podstatně méně toxický než úplná molekula, takže by se mohl stát základem nového antibiotika. Jak Ctn, tak Ctn(15-34) depolarizují membrány bakteriálních buněk. Do buněk proniká Ctn(15-34) rychleji, přičemž ničí lipidy, které membránu tvoří. Větší Ctn je pomalejší, avšak jeho baktericidní působení je rozmanitější. Detail hlavy chřestýše brazilského vidíme na obrázku (Wikimedia Commons).

 
Odeslat komentář k článku "Chřestýší jed zachraňuje "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Chřestýší jed zachraňuje " e-mailem

Diskuse/Aktualizace